Ontkurk de champagne!

Winnaars Grand Prix Contentmarketing 2018 bekend

Het zinderde en trilde in de zaal, nerveus getik met bestek en maar weinig mensen konden echt stilzitten in afwachting van de bekendmakingen van de winnaars Grand Prix Content Marketing 2018. Maar dan eindelijk. Verlossende woorden haalden de genomineerden uit hun nerveuze roes. Met gejoel, gejuich en vreugdekreten werden de prijzen in ontvangst genomen.

Contentmarketeers van het jaar 2018 zijn geworden: Aart Lensink van contentmarketingbureau LVB (bureauzijde) en Monique Bergers, Director Appie Today & Social (klantzijde). Aart, tijdens het in ontvangst nemen van zijn prijs: “heel blij om te horen” dat hij verkozen werd. Monique Bergers “werd er verlegen van”, zo sprak ze tegen de bomvolle zaal enthousiastelingen. In de categorie ‘Opdrachtgever van het jaar’ werd de Efteling de winnaar en Zandbeek sleepte de Award ‘Contentmarketingbureau van het Jaar’ binnen.

Voorzitter Walter Kraus: “Hoge kwaliteit voerde de boventoon bij het record aantal inzendingen. We zien er lef en creativiteit in terug en dat is wat nodig is voor verandering. Het vak maakt duidelijk een sprong voorwaarts dit jaar”.

Wil je meer informatie over de inhoud van de winnaars 2018? Neem hier een kijkje.

Energiekenners: AWARD B2B

ENERGIEKENNERS

OPDRACHTGEVER: NUON

BUREAU: LVB

DOEL: Maak Nuon Zakelijk de nummer één energiepartner van zakelijk Nederland en dan met name grotere corporate klanten en de grotere MKB-bedrijven. Vanuit content bijdragen aan engagement onder bestaande klanten, thought leadership claimen binnen de domein keuze en aan leadgeneratie en nurturing werken plus de nadrukkelijke wens om gedurende het hele jaar door aanwezig (always on) te zijn.

RESULTAAT: Het uitkijkpercentage van de hoofddocumentaire is 35% en van de expertvideo’s is dat 75%. In totaal zijn er 1,7 miljoen minuten video gekeken en ligt de CTR van de LinkedIn posts van ‘Aan de knoppen’ tussen de 2-3% en zijn het 33,1% van de bezoekers in de awareness fase bereid om content in de consideration-laag te consumeren en klikt 41,3% vanuit de consideration-laag door naar de action-laag.

JURYRAPPORT: Een slimme manier om een low-involvement product relevant te maken. Wat extra waardering kreeg van de jury is dat het een strategie is die al meerdere jaren loopt en steeds weer wordt geoptimaliseerd. Hulde voor Nuon om contentmarketing echt voor de lange termijn in te zetten waardoor ook organische groei overduidelijk zichtbaar is geworden.

Philips: AWARD B2B

PHILIPS LIGHTING SMART CITIES

OPDRACHTGEVER: PHILIPS LIGHTING

BUREAU: ENGAGEMENT FACTORY

DOEL: Het Philips Lighting Global Team is wereldwijd verantwoordelijk voor verlichtingssystemen en -diensten voor de zakelijke markt. Het doel is om ‘Lighting’ te positioneren als thought leader op het gebied van Smart Lighting binnen het domein ‘Smart Cities’ en dan met name op het gebied van IoT. De focus van de positionering lag op het profiel van de belangrijkste beslissers voor Smart Cities: burgemeesters bij gemeenten en het hoofd van IT (de Chief Information Officer) bij nutsbedrijven.

RESULTAAT: Smart Cities e-mails behaalde een gemiddeld resultaat van 10% boven de Philips benchmark en 20% boven de benchmark in de sector. De e-mails behaalden een unique click through rate tot 55,7%. Circa 99.800 unieke websitebezoeken van de Smart Cities hub en een groei van de database met 447% t.o.v. het vorige jaar. En zijn in het eerste jaar 85 MQL’s (Marketing Qualified Leads) gegenereerd met een potentiële transactiewaarde van € 857.100,00.

JURYRAPPORT: Een mooie case waarbij ontzettend goed gebruik is gemaakt van data om aan de voorkant beslissingen te nemen over de distributie van de content. De funnel-gedachte maakt deze case wat distributie van content betreft zeer geschikt voor een masterclass contentmarketing. Contentdistributie op topniveau met fantastische resultaten. Dat kan niet anders dan gewaardeerd worden.

ABN AMRO MEESPIERSON : AWARD B2C

ABN AMRO MEESPIERSON – VERMOGENS IN NEDERLAND

OPDRACHTGEVER: ABN AMRO MEESPIERSON

BUREAU: LVB

DOEL: Hoe ga je een gesprek aan met miljonairs… over geld? ‘Wij begrijpen hoe het is vermogend te zijn.’ Dat wilde private bank ABN AMRO MeesPierson graag laten zien. Belangrijkste doel: het merk ABN AMRO MeesPierson meer lading geven onder vermogenden. Kwantitatieve doelen waren: verdubbel het bezoek aan ABN AMRO MeesPierson’s eigen contentplatform ‘Financial Focus’ en realiseer een 50% groei in leads.

RESULTAAT: Zo’n 5 miljoen impressies over alle kanalen. 480% toename bezoek aan platform (goal was 100%…). Meer dan 1 miljoen YouTube-kijkers (and counting). 100% groei in leads (goal was 50%). Bonus: heel veel aandacht in de media. De docu’s waren enige tijd het gesprek van de dag.

JURYRAPPORT: Vernieuwend in de markt voor vermogensbeheer/ financiële sector. Moeilijke doelgroep die met reeks aan contentuitingen wordt bereikt en zelfs een groter publiek aanspreekt. De doelstelling is duidelijk behaald. Mediapartnership draagt sterk bij aan de (effectiviteit van) de case.

BAVARIA: AWARD Contentcampagne

BAVARIA – CARNAVALVRIJ

OPDRACHTGEVER: BAVARIA

BUREAU: BLAUW GRAS

DOEL: Bavaria wil als trotse Brabantse brouwer zijn roots niet verloochenen. Doel is dan ook om weer binding te creëren met de regio. Dit werd gedaan met een relevante merkactivatie, die aanhaakt bij het thema ‘Carnaval’, hét feest der feesten van ‘onder de rivieren’. Bavaria koos hiervoor een thema dat écht leeft onder de doelgroep: waarom krijgt niemand vrij tijdens carnaval?

RESULTAAT: In 48 uur werden al meer dan de benodigde 40.000 handtekeningen opgehaald. De campagne werd nationaal nieuws en diverse politici spraken zich direct uit over de kwestie. Uiteindelijk verzamelde de campagne meer dan 170.000 handtekeningen en werden deze in Den Haag overhandigd. De belangrijkste resultaten: een stijging van 8% top of mind awareness in de regio, een stijging van 8% merkoverweging in de regio en een stijging van 4% merkvoorkeur in de regio.

JURYRAPPORT: Gedurfd, slim en compleet. Bij deze case is slim ingespeeld op een sterk lokaal sentiment en zijn binnen een heel klein ecosysteem alle mogelijke contentmarketinginstrumenten toegepast. Gedurfd door branding ondergeschikt te maken. Slim door het onderwerp echt te claimen op een relevante manier en hiermee landelijk alle mogelijke PR-waarde te creëren. En compleet omdat alle principes van contentmarketing zijn gebruikt. De jury is wel benieuwd naar de houdbaarheid van dit concept en de langetermijnstrategie maar het resultaat is prachtig.

Hersenonderzoek: AWARD Not for Profit Conversiecampagne

HERSENONDERZOEK.NL CONVERSIECAMPAGNE

OPDRACHTGEVER: ALZHEIMERCENTRUM AMSTERDAM (VOORHEEN VUMC ALZHEIMERCENTRUM)

BUREAU: YUNE

DOEL: Dementie is doodsoorzaak nr. 1 in Nederland. Veel onderzoek is nodig om deze en andere hersenziektes zoals Alzheimer, Parkinson en MS te verhelpen. Er is echter een groot tekort aan gezonde mensen en patiënten voor deelname aan hersenonderzoek. Daarom bedacht VUmc Alzheimercentrum het platform Hersenonderzoek.nl. Het platform is in september 2017 gelanceerd, met het register nog helemaal leeg. De opdracht: werf in een jaar 10.000 deelnemers te werven met deze social only campagne.

RESULTAAT: Via een ingrijpende bewustwordingsvideo ‘Wat is uw mooiste herinnering van het afgelopen jaar?’, retargetting met verschillende laagdrempelige game- en entertainmentformats naar hersenonderzoek.nl en de contentserie “1 minute academy” kwam vijf maanden na de start van de campagne de 10.000ste inschrijving binnen. Dit resultaat werd zeer effectief bereikt met een gemiddelde CPC van € 0,04.

JURYRAPPORT: Een case die van A tot Z klopt. Een heldere funnel waarin elke fase doordacht en kloppend is, een sterke boodschap en slimme omgang met het budget. Klasse! De keus om 100% voor social te gaan getuigt van lef. De kwaliteit van de bewustwordingsvideo toont dat goede content een fundament is waarop groots resultaat kan worden gebouwd.

OVERALL AWARDS

Bureau van het jaar

Winnaar: Zandbeek

Content marketeer van het jaar

Winnaar Bureauzijde: Aart Lensink

Winnaar Klantzijde: Monique Bergers

Opdrachtgever van het Jaar

Winnaar: De Efteling

AWARDS B2B

Goud

Case: Philips Lighting Smart Cities

Bureau: Engagement Factory

Opdrachtgever: Philips Lighting

Goud

Case: Energiekenners

Bureau: LVB

Opdrachtgever: Nuon

 Zilver

Case: Groeimasters

Bureau: Quadia

Opdrachtgever: nlgroeit en De ondernemer

AWARDS B2C

Goud

Case: ABN Amro MeesPierson – Vermogens in Nederland

Bureau: LVB

Opdrachtgever: ABN Amro MeesPierson

Zilver

Case: Android & You

Bureau: Wayne Parker Kent

Opdrachtgever: Samsung

Brons

Case: Brewery of the month

Bureau: Fresh Bridge

Opdrachtgever: Beerwulf

AWARDS CAMPAGNE 

Goud

Case: Bavaria – CarnavalVrij

Bureau: Blauw Gras

Opdrachtgever: Bavaria

Zilver

Case: Brewery of the month

Bureau: Fresh Bridge

Opdrachtgever: Beerwulf

Brons

Case: ABN Amro MeesPierson – Vermogens in Nederland

Bureau: LVB

Opdrachtgever: ABN Amro MeesPierson

AWARDS NOT FOR PROFIT

Goud

Case: Hersenonderzoek.nl conversiecampagne

Bureau: Yune

Opdrachtgever: Alzheimercentrum Amsterdam

Zilver

Case: 40 Jaar Glasbak – Lekker Bezig!

Bureau: Arttenders

Opdrachtgever: Nedvang

Brons

Case: UWV Perspectief online

Bureau: MPG

Opdrachtgever: UWV